dinsdag 5 januari 2010

PLM 2.0 een nieuwe hype?

Laatste tijd wordt er regelmatig gesproken over PLM 2.0. Is dit nu nieuwe wijn of oude wijn in een nieuwe verpakking?

Het idee achter PLM 2.0 komt overeen met web 2.0. Hierbij worden online applicaties aangeboden, waar meerdere mensen tegelijkertijd aan kunnen werken. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor online samenwerking. PLM 2.0 dient in dit geval integraties aan te bieden met z.g.h. Sociale Netwerksites, zodat mensen met verschillende achtergronden aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

De vraag is echter: willen we dit wel?

In welke mate wordt er strategische informatie beschikbaar gesteld aan de buitenwereld en in hoeverre houden we hier controle over.

Problemen die nu ook al spelen op het moment dat de data in een PLM systeem beschikbaar wordt gesteld aan de buitenwereld. Wel zie ik mogelijkheden bij het begin van een ontwikkelingsproces, waarbij een aantal belangrijke klanten, maar ook toeleveranciers op een gecontroleerde manier informatie kunnen toevoegen aan het product.

Een goed hulpmiddel daarbij kan in de nabije toekomst Google Wave zijn. Google wave is een Communicatie en Samenwerkingstools welke momenteel door Google wordt ontwikkeld. Hierbij heeft men de mogelijkheid met meerdere mensen gelijktijdig aan een document te werken en met elkaar te communiceren. Google Wave biedt zelfs de mogelijkheid live te vertalen. Dit betekend dat iemand in het Frans een tekst tikt en dat deze automatisch wordt omgezet in het Nederlands bij de ontvanger. Google biedt verschillende API’s voor het verder ontwikkelen van allerlei toepassingen. Binnen PLM zie ik duidelijk een toepassing voor de viewfile welke afgeleidt is van de Native CAD File. Mensen vanuit verschillende disciplines kunnen hun commentaar toevoegen middels redlining & notities, maar dan wel op een gecontroleerde manier.

Het is nog even afwachten welke richting dit precies opgaat, maar ik denk dat met Google Waves men op de goede weg is.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Menk.

    Ik ben het met je eens dat de echte visie van PLM 2.0 (en de vraag is hier al snel - wat is de echte visie) nog een tijd nog heeft om werkelijkheid te worden.

    Wel zie ik voordelen op de langere termijn, ook omdat de nieuwe werknemers anders geschoold zijn dan voorheen - meer aandacht for social collaboration (maar minder social zou Beatrix zeggen :) )

    Een aanvullend artikel omtrent Google Wave werd onlangs door mijn blog collega Oleg Shilovitsky geschreven:

    zie http://plmtwine.com/2010/01/05/vuuch-social-plm-and-google-wave-evaluation/

    Groeten


    Jos Voskuil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jos,

    Bedankt voor de reactie. Ik heb het artikel van jouw collega gelezen.

    Groeten,

    Menk Slot

    BeantwoordenVerwijderen